info@consort99.nl  |  tel: 0517 232 417


Zomercursussen, workshops en projecten

Beeldhouwen

o.l.v. Fieke de Roij

In de zomer van 2020 van maandag 13 juli tot en met zondag 19 juli organiseert Consort'99 onder andere een week beeldhouwen.

Tijdens de zomerweek gaat u in een kleine groep aan de slag. U leert, al doende, de basis van het beeldhouwen in steen: ontwerp, uitvoering en afwerking. U krijgt alle ruimte voor eigen ideeën en terwijl u bezig bent, leert Fieke u de kneepjes van het vak. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom.

Cursus

  • Je maakt je eigen beeld
  • Je verruimt je kennis en vaardigheden
  • Je ervaart de ontspanning van inspanning
  • Je leert ideeën ontwikkelen én vormgeven
  • Je kunt zien hoe anderen tot een beeld komen
  • Je zult jezelf verrassen

Als u al (enige) ervaring heeft, kunt u deze week gebruiken om iets nieuws te proberen, eens groter te werken of door te gaan aan een bestaand beeld.

U krijgt veel individuele vrijheid. U kiest zelf met welke steensoort u wilt werken en wat u maakt.  Gedurende de cursus werkt u zelfstandig, in uw eigen tempo. Daarbij krijgt u de nodige begeleiding en instructie van Fieke.

In deze cursus doet u alles met de hand. Gereedschap is aanwezig.

Steen

Op de locatie zijn geen beeldhouwstenen in voorraad. U dient zelf vooraf een steen aan te schaffen. Wilt u hierover overleg, dan kunt u contact opnemen met Fieke. Zij adviseert u graag over steensoort, afmeting en verkoopadressen.

Weekindeling

De aankomsttijd op maandag is tussen 11:15 en 12:15. Om 12:30 is het middageten. De eerste workshop begint om 15:00 uur.

Vanaf dinsdag wordt er iedere dag ‘s ochtends gebeeldhouwd van 9:30 tot 12:30. ’s Middags kunt u uw tijd zelf invullen. Om binnen een week een beeld te maken, heeft u de tijd hard nodig. Daarom is Fieke er ook een aantal middagen voor begeleiding. 

Ter afsluiting van de week is er een expositie.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de zomercursus Beeldhouwen?  Klik hier >

Fieke de Roij

Achtergrond

Fieke de Roij.jpgMet de start van Werk in Steen, begin 2005, wilde ik mijn beeldhouwwerk verder professionaliseren en een plek creëren om mijn liefde voor het vak over te dragen.

Voor mij een logisch vervolg op mijn studie textiele werkvormen en handvaardigheid aan de lerarenopleiding in Utrecht (1982-1988) en jaren later ruimtelijk werken aan de Vrije Academie, werkplaats voor beeldende kunsten in Den Haag (1995-2000). In 1994 ben ik gestart met beeldhouwen in steen.

Werkwijze

Mijn inspiratie haal ik uit het materiaal zelf. Ik put daarbij uit allerlei soorten steen, die ik continue verzamel (uit containers, van de straat, gewoon krijgen en soms ook uit de winkel). Met de steen komen de ideeën.

Mijn beelden zijn helder en abstract. Ze ontstaan intuïtief, door het combineren van vormen en materialen. Al werkend ben ik voortdurend op zoek naar eenvoud, spanning en evenwicht. De sporen van het maakproces blijven zichtbaar, vaak in de structuur van de beitelslag, maar ook in breukvlakken of de afwerking van de oppervlakte. Dat geeft de beelden een persoonlijke signatuur. Met duidelijke lijnen en vlakken zoek ik naar een krachtige vorm. Het zijn geen beelden die nadrukkelijk mooi of verleidelijk willen zijn. Ze vertellen geen verhaal maar roepen een sfeer of associatie op. Als kijker krijg je ruimte voor een eigen invulling.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de zomercursus Beeldhouwen?  Klik hier >