info@consort99.nl  |  tel: 0517 232 417


Zomercursussen, workshops en projecten

Koorzang

o.l.v. Jannie de Groot

In de zomer van 2019, van maandag 15 juli tot en met zondag 21 juli, organiseert Consort'99 haar elfde zomercursus.

Schütz, Bach, en Händel,

Drie grote namen uit de Duitse barok staan centraal in de zomercursus in Frenswegen.

Heinrich Schütz (1585-1672) werd precies honderd jaar voor Johann Sebastian Bach en Georg Friedrich Händel geboren in Köstritz, Sachsen Anhalt.

Hij was een zeer belangrijk componist  in de Duitse Barok. In 1609 ging hij naar Italië, waar hij bij Giovanni Gabrieli studeerde. Schütz leerde van hem de techniek van de Cori Spezzati, muziek voor meerdere koren die op verschillende plekken in de ruimte zijn opgesteld.
Giovanni Gabrieli was ook één van de eerste componisten die muziek schreef alleen voor blazers. Het gebruik van blazers ter ondersteuning van zangstemmen of als contrast met zangstemmen was al gemeengoed.

Terug in Duitsland publiceerde Schütz in 1619 zijn eerste bundel  psalmen, waaronder het dubbelkorige “Jauchzet dem Herren”. In 1628 verscheen een tweede bundel. In datzelfde jaar reisde hij weer naar Venetie om Monteverdi te ontmoeten. Hij bleef zijn hele leven dubbelkorige muziek schrijven. Eén van zijn laatste werken is het dubbelkorige  “Ein Deutsches Magnificat” .

Ook van Johann Sebastian Bach (1685-1750) kennen we naast zijn instrumentale werken veel vocale muziek waaronder  dubbelkorige motetten. Eén van die motetten is “Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn”.

De dubbelkorige stukken van Schütz en Bach gaan we uitvoeren samen met het blokfluitensemble.

In maart 1685, de maand dat  Bach in Eisenach werd geboren, kwam in Halle Georg Friedrich Händel (1685-1759) ter wereld.

De Duitser Händel was net Engels staatsburger geworden, toen hij in 1727 de opdracht kreeg Coronation Anthems te schrijven voor de kroning van George II.

De vier stukken, waaronder "My heart is intiding”, zijn geschreven voor een groot koor en orkest, en werden uitgevoerd in de Westminster Abbey. De Anthems waren al tijdens Händels leven zeer geliefd.

Het is "My heart is intiding" dat we gaan instuderen en uitvoeren.

Organist/klavecinist  Roelof van Luit zal zorgen voor de begeleiding.

Om u goed voor te kunnen bereiden krijgt u na inschrijving de bladmuziek en midifiles toegestuurd.

 

Weekindeling

De aankomsttijd op maandag is tussen 11:15 en 12:15.
Om 12:30 is het middageten. De eerste workshop begint om 15:00 uur.

Vanaf dinsdag wordt er iedere dag ‘s ochtends gerepeteerd van 9:30 tot 12:30. Na de lunch kunt u genieten van de omgeving. Ook is er gelegenheid om samen te musiceren. ‘s Avonds wordt er nog een uur gerepeteerd.

Zaterdag 20 juli vindt er een eindpresentatie plaats.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de zomercursus Koorzang?  Klik hier >


Jannie de Groot

jannie2017.jpgJannie de Groot studeerde blokfluit en vervolgens koordirektie en kerkmuziek bij Jos Leussink, Jos Vermunt, Harold Lenselink en Jan Luth. Momenteel is Jannie dirigent van vocaal ensemble Canticum Novum en de vrouwenkoren Canta Silva en Frominae. Van 1993 t/m 2015 is zij als cantor werkzaam geweest bij de Franeker Cantorij.

Voor de stichting Resonans verzorgt zij regelmatig concerten met een ad hoc koor. Onder haar leiding werden o.a. het Requiem van Fauré , de Krönungsmesse van Mozart en de Nelsonmis van Haydn uitgevoerd.

De afgelopen jaren voerde ze tijdens de koorweek van Consort’99 muziek uit van onder andere Brahms, Buxtehude, Mozart en Telemann. In 2012 stond de barokopera Dido en Aeneas van Henry Purcell op het programma.

Naast haar privépraktijk blokfluit is Jannie werkzaam bij Cultuurcentrum de Wâldsang.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de zomercursus Koorzang?  Klik hier >