info@consort99.nl  |  tel: 0517 232 417


Zomercursussen, workshops en projecten

Zingen is vertellen

Het is augustus en Fryslân tooit zich in zijn nazomerkleed. Het dorpje Bakkeveen ligt verscholen tussen bos en is onderdeel van de Friese Wouden. Het bladergroen omrandt de toegangsweg naar de Jarig van der Wielenwei 6 en af en toe krijg je fraaie doorkijkjes op een coulissen landschap te zien. De plaatselijke tuinen zien er prachtig uit; je kunt wel merken dat dit een aantrekkelijke streek voor wonen en recreatie is, want er wordt volop gewandeld en gefietst.

zangles-bakkeveen2-gaby-500.jpgDe locatie in Bakkeveen wordt deze week door Consort’99 gebruikt voor een cursus Schilderen met Gosse Koopmans en Zang. Gaby de Goede is de zangdocente, als ik aanwezig ben geeft zij masterclass. Ik ga vandaag nader kennismaken en kijken hoe zij haar cursisten lesgeeft. Maar eerst krijg ik van organisator Jannie de Groot en gastvrouw Margareth een rondleiding over het terrein en de gebouwen. 

Het cursuscentrum te Bakkeveen is nogal uitgebreid en het achterste deel van het terrein wordt gebruikt voor de behuizing van de cursisten en de eetgelegenheid. Er is een gezellige moderne eetruimte en een woonkamer waar je lekker kunt neerploffen op stoelen en banken.

De cursussen worden elk in een ander lokaal gegeven en ook in een ander gebouw. Dat betekent een wandeling van de ene locatie naar de andere en dat is met dit mooie weer geen straf.  

Vertrouwde sfeer tijdens de zangles

zangles-bakkeveen1-500.jpgHet is een gezellige ruimte waar Gaby de Goede les geeft. Er zijn al enkele cursisten aanwezig en zij bladeren alvast in hun muziek, terwijl pianiste Saskia Terpstra alvast inspeelt. Melodieuze klanken vullen de ruimte, samen met het geroezemoes van enthousiaste stemmen.

Een donkere bos krullen, een sprekend gezicht en handen die haar spraak ondersteunen. Ze heeft veel te vertellen, nadat ze aandachtig geluisterd heeft naar haar cursist die het muziekstuk van zijn of haar voorkeur heeft voorgezongen. Het is niet niks om voor publiek je zangkunsten te vertonen. De een heeft daarmee meer ervaring dan de ander, maar de sfeer waarin gezongen wordt voelt warm en vertrouwd en elke cursist krijgt een hartelijk applaus na afloop.

Vertellen wat de tekst zegt

Een zangeres zingt een stuk over Elia en de engel en zingt dat wat gelijkmatig. Gaby geeft haar als aanwijzing dat ze het beter meer met nadruk en melodieuzer kan zingen, door te vertellen wat de tekst zegt. Immers Elia is wat moedeloos en ook opstandig en de engel praat hem moet in. De docente brengt haar commentaar met een lach waardoor het een leuk leerproces voor de cursist wordt. Ook zingt ze zelf een stukje mee. Ze zegt dat herhalingen in een lied interessant moeten blijven. Dat je elke keer een gedachte in je hoofd moet hebben als je zingt en dat je de persoon voor je moet zien waarover het gaat. Je moet nadruk leggen op betekenisvolle woorden.  De cursiste zingt het stuk nog een paar maal, en je ziet en hoort haar groeien in haar zang en voordracht

Zingen is bevrijdend

Gaby vindt zingen bevrijdend al is het soms een moeilijk proces, maar mensen moeten niet bang zijn om te zingen, want zingen zorgt voor blijheid.  Gaby wil de cursisten graag ‘losser maken’, helpen bij het bereiken van hun doel en hun vragen beantwoorden, waarmee zij verder kunnen. Ze heeft zelf een privé zangpraktijk in Den Helder en begeleidt maar liefst vijf koren, dus ervaring heeft ze bij de vleet en dat is te merken

Een volgende cursiste zingt ‘Don’t cry for me Argentina’, een musicallied over Eva Perron.  Ze is zenuwachtig en daardoor is haar zang niet altijd even stabiel.  Ze zingt het lied wel met hart en ziel, maar legt soms op net niet de goede passages nadruk. Gaby zegt haar ook meer naar het publiek toe te zingen en geeft haar de tip om het lied te vertalen in het Nederlands om zo de klemtoon te vinden in de Engelse zang.

Het is leuk om te zien hoe Gaby haar cursisten laat nadenken over wat zij hen doceert. Ze krijgen goede tips waarmee ze verder kunnen. Oefening baart (zang) kunst en dat is ook hier het geval!

Gaby de Goede heeft een zanglespraktijk in Den Helder. Ze is bereikbaar per e-mail via waterdrinker@kpnmail.nl en telefonisch via 06-40774036.

© Hieke G. Joustra
Eindredactie: Consort'99