info@consort99.nl  |  tel: 0517 232 417


Zomercursussen, workshops en projecten


Jannie de Groot

jannie2017.jpgJannie de Groot studeerde blokfluit en vervolgens koordirektie en kerkmuziek bij Jos Leussink, Jos Vermunt, Harold Lenselink en Jan Luth. Momenteel is Jannie dirigent van vocaal ensemble Canticum Novum en de vrouwenkoren Canta Silva en Frominae. Van 1993 t/m 2015 is zij als cantor werkzaam geweest bij de Franeker Cantorij.

Voor de stichting Resonans verzorgt zij regelmatig concerten met een ad hoc koor. Onder haar leiding werden o.a. het Requiem van Fauré , de Krönungsmesse van Mozart en de Nelsonmis van Haydn uitgevoerd.
Als docent blokfluit is Jannie verbonden aan de muziekscholen Ritmyk en de Wâldsang.

 

Gaby de Goede

gaby-de-goede.jpg - Klassieke Zangeres (sopraan) en Zangpedagoge van Klassiek tot Populair -

Gaby de Goede studeerde Klassieke Solo Zang en Docerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ze studeerde voornamelijk bij Rita Dams en Diana Forlano. Belangrijk voor haar artistieke ontwikkeling was ook haar periode in de operaklas van het conservatorium o.l.v dirigent Kenneth Montgomery waarin ze verschillende rollen vertolkte. Gaby volgde Masterclasses aan the Britten-Pears School in Aldebrough in Engeland en in Gregynog in Wales bij o.a Phyllis Brun Julson en Barbara Pierson. In Nederland volgde ze masterclasses bij Elly Ameling en Christina Deutekom.

Na haar studie kwam Gaby in Den Helder wonen waar ze met veel enthousiasme een particuliere zangstudio begon waarin ze als zangpedagoge werkt. Een aantal leerlingen van haar werkt nu in grote produkties in het buitenland. Naast haar drukke bestaan als zangpedagoge en jurymedewerkster op talentenjachten geeft Gaby regelmatig concerten als solozangeres in binnen- en buitenland met begeleidsters als Colet Nierop (harpiste), met wie zij al 10 jaar een vast duo vormt, de pianiste Wies van der Poel , Mirjam Rietberg (harpiste), orkesten, koren en ensembles. In verband met haar werk als musicus werd ze in december 2010 gevraagd voor de raad van de advies van de schouwburg de Kampanje te Den Helder. Sinds 2010 is Gaby werkzaam als zangcoach bij de musicalvereniging Showboat. Per augustus 2014 is Gaby als dirigent gaan werken bij één van de nieuwe koren van de St. Jans kerk te Breezand.

 

Hilde de Wolf

hilde.jpgHilde de Wolf is blokfluitist en geeft concerten over de hele wereld. Ze geeft workshops en cursussen in Nederland en Duitsland en verzorgt blokfluitlessen aan kinderen en volwassenen. Geeft ondersteuning aan ensembles en kamermusici die zich de muziek uit de Renaissance of Barok of nieuwe muziek eigen willen maken. Ze studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en behaalde haar Master-diploma. Van 'het Prins Bernhard Fonds' en 'de Stichting Voortgezette Studie Podiumkunsten' ontving zij een beurs voor een studie aan de Staatlichte Hochschule in Trossingen, Duitsland. Zij specialiseerde zich in Middeleeuws en eigentijds repertoire voor blokfluit.

Kijk voor meer informatie over Hilde de Wolf op:  hildedewolf.com.

 

Karel Buskes

karelbuskes.jpgGeboren 1962. Studeerde tussen 1980-1985 aan de Academie voor beeldende kunsten Minerva, in Groningen.

Na jarenlang koeien te hebben geschilderd heeft Karel Buskes het accent verschoven naar (bos)landschappen en portretten. In zijn werk wil hij de sensatie van de waarneming vertalen naar geschilderd beeld, ook als het vaak niet naar directe waarneming gemaakt is. Waarneming is veel meer dan alleen kijken en die rijkdom wil hij voelbaar maken. Hij wil de compositie, de kleuren en de structuur van de verf zo inzetten dat je als het ware het bos ruikt, de neus van de koe voelt en bij een portret de ontmoeting ervaart.

In de lessen van Karel Buskes is waarneming altijd de basis. Met dat uitgangspunt  helpt hij heel praktisch vaardigheden te ontwikkelen. Zijn uiteindelijke doel is mensen te helpen de waarneming zoveel mogelijk te ontdoen van oordelen, aannames  en verwachtingen om van daaruit het vertrouwen in het eigen vermogen te versterken. Dat is serieus, maar vooral ook met plezier en de nodige humor.

Karel Buskes is docent tekenen naar waarneming aan de kunstacademie ArtEZ te Zwolle. Verder geeft hij met enige regelmaat lessen aan amateurs en coacht hij af en toe kunstenaars in creatieve processen.

In 1991 heeft Buskes de J.K. Egbertsprijs in Groningen gewonnen en in 1997 is de Mesdag Cylinderprijs in Den Haag hem toegekend

Kijk voor meer informatie over Karel Buskes op: www.karelbuskes.nl

 

Gosse Koopmans

foto-Gosse-Koopmans-360.jpgGosse Koopmans werd in 1957 in Garyp geboren als zoon van de bekende Friese kunstschilder Klaas Koopmans. Het schilderen heeft hij van jongs af aan meegekregen.

Gosse Koopmans studeerde aan de kunstacademie Minerva te Groningen. Na zijn academietijd woonde en werkte hij langere tijd in Arnhem.

Op diverse plaatsen werd zijn werk geëxposeerd, o.a. bij Galerie van Hulsen, Galerie Vis en Pictura. Zijn werk werd aangekocht door diverse instellingen, de provincie Friesland en particulieren.

Na 17,5 jaar in het Friese Eastermar gewoond te hebben, woont de Friese kunstenaar nu sinds maart 2019 in het Groningse Warfhuizen. Hij schildert naast imposante landschappen, mooi en vlot opgezette cafétaferelen, ontroerende portretten van kinderen, dieren en volwassenen, prachtige stillevens, schaatsers in actie op het ijs alsmede persoonlijke verslagen van zijn deelname aan meerdere elfstedentochten. Naast zijn vrije werk schildert hij ook in opdracht.

Gosse Koopmans laat zich inspireren door het spel van licht en donker, waarbij verwondering altijd het uitgangspunt is. In zijn landschappen, die hij op locatie maakt, wordt dit nog gecombineerd met ruimte, wolkenluchten en waterpartijen; elementen die hij in ruime mate in het Friese en Groningse landschap aantreft.

Gebruikte technieken zijn olieverf op doek, olieverfschetsen op papier, potloodschetsen op papier en gemengde technieken (viltstift en kleurpotlood).

> meer informatie over Gosse Koopmans.

 

Frederique Groustra

Frederique-opt.jpgFrederique Groustra is zowel ambachtelijk als kunstzinnig, als door het leven zelf opgeleid; volgde de kunstacademie in Kampen na 10 jaar in de biologisch-dynamische landbouw gewerkt te hebben, leerde steenhouwen in Italie en letters hakken in steen.

Haar enthousiasme voor het materiaal en voor de beeldhouwkunst deelt zij graag met mensen; zowel aan beginnende en gevorderde liefhebbers geeft ze les. Vormgeven is spelen met ruimte – zoeken naar evenwicht, dynamisch verkennen van 3 dimensies. Gebruik makend van constructieve methoden komt ze tot heldere vormen die communiceren. Zowel creeeren als analyseren en het toepassen van technieken komen aan bod.

Sinds 2006 werkt Frederique alleen nog in opdracht aan gevelstenen, gedenkstenen – alles wat we ons willen herinneren, en relatiegeschenken. Zij werkt de diverse thema’s uit in een universeel beeld, zowel in vrijstaande vormen als reliëfs en letters.
Frederique heeft expertise in relief-werk; een spel met vormspanning en richtingen, gebruik van weinig diepte om een ruimtelijk beeld te suggereren.

Vormgeven is mensenwerk, die maakt de steen op persoonlijke wijze betekenisvol. Dat zult u merken in een week beeldhouwen!

Kijk voor meer informatie over Frederique Groustra op www.atelier16.nl.

 

 Martijn en Stefan Blaak

blaakfoto1000.jpg

Het Pianoduo Martijn en Stefan Blaak behoort tot de top van pianoduo's van hun generatie.

De cum laude afgestudeerde broers concerteren op vele podia in o.a. Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Spanje, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Regelmatig zijn Martijn en Stefan Blaak te gast tijdens internationale festivals, zoals het Grachtenfestival Amsterdam, Le Festival international d'art lyrique d'Aix-en-Provence (Frankrijk), Green Lake Festival (Verenigde Staten), Sächsisches Mozartfest, Leipziger Klaviersommer (Duitsland) en "La settimana d'arte di Cecina" (Italië).

Tevens concerteerden zij in de beroemde serie “Het Zondagochtendconcert” in het Amsterdamse Concertgebouw, dat tevens live werd uitgezonden voor Radio 4.

Kijk voor meer over Martijn en Stefan Blaak op www.pianoduoblaak.nl

Marije Verbeeck

verbeeck-foto-portret.jpgMarije Verbeeck (1961) is biograaf en tekstschrijver. Sinds 2006 geeft ze schrijfcursussen die ze liever schrijfbijeenkomsten noemt. Ze heeft de School voor Journalistiek afgerond evenals Dactylus, opleiding voor schrijfdocenten. Ze voelt zich een dichter.

Leven vraagt om expressie en woorden zijn prachtig materiaal om iets van je binnenwereld mee naar buiten te brengen. Het zijn ook echte grensoverschrijders, taal kan verloren werelden doen terugkeren, toekomstige werelden ontsluiten, zelfs niet- bestaande werelden oproepen.

Schrijven als creatief werk vraagt vaker om wat af te leren dan om wat aan te leren. Logisch, we gebruiken taal óók voor gebruiksaanwijzingen en juridische teksten, waarbij elk woordje met verstand moet worden opgeschreven. Begrijpelijk dat de spelende, onbezorgd creatieve schrijver in jezelf in een kramp raakt.

Om plezier aan schrijven te kunnen ontlenen, hoef je niet ‘goed’ te kunnen schrijven. Wat je nodig hebt is een ontdekkingsreizigersmentaliteit. Vertrouwen in het proces
werkt beter dan wachten op inspiratie. Zodra je een authentieke laag in jezelf hebt aangeboord en je toepast wat je weet over beeldend en zintuiglijk schrijven, schrijf je
teksten, die altijd de moeite van het lezen waard zijn.

Allerlei vormen van poëzie, imitatio’s, miniaturen en het ultrakorte verhaal zijn mooie genres om mee te werken. De eigen biografie en de verbeeldingskracht doen de
rest. Voel je uitgenodigd.

Het is haar doel om taal als persoonlijk expressiemiddel terug te brengen. Bij haar mag schrijven uit de sfeer van goed en fout komen. Taal hoort bij de levenslaag.

Kijk voor meer informatie over Marije Verbeeck op: www.marijeverbeeck.nl

 

Arjan van der Boom

arjan.jpgArjan van der Boom (1964) is in de noordelijke provincies werkzaam als docent cello en contrabas. Hij werkt als coach en teamlid bij het Frysk Jeugd Orkest. Ook geeft hij veel schoolprojecten en is als zodanig sterk betrokken bij de muzikale ontwikkeling van jongeren.

Als uitvoerend musicus speelt hij in Filharmonie Noord en in diverse kamermuziekgezelschappen.

Bij het coachen van kamermuziek lopen zijn werkzaamheden uiteen van cello-ensemble tot salonorkest, van barok tot hedendaags. 

Arjan heeft een eigen muziekuitgeverij waar hij ook voor arrangeert en graveert.

Website:  www.cello-en-bas.nl.