info@consort99.nl  |  tel: 0517 232 417


Zomercursussen, workshops en projecten

Koorzang

o.l.v. Jannie de Groot

In de zomer van 2019, van maandag 15 juli tot en met zondag 21 juli, organiseert Consort'99 haar elfde zomercursus.

Pagina in bewerking!!!  Onderstaande betreft 2018.

Come ye sons of art (Birthday Ode for Queen Mary) is de titel van de compositie die tijdens de zomercursus centraal zal staan.

Mary II (30 april 1662-28 december 1694) regeerde als koningin over Engeland en Ierland vanaf februari 1689 en als koningin van Schotland (als Mary II of Scotland) vanaf  april 1689 tot aan haar dood.

Henry Purcell (Westminster, circa 1659 - Londen, 21 november 1695) was een Engelse componist uit de barok, wiens werk dikwijls wordt uitgevoerd en opgenomen. Hij was onder andere een leerling van de Engelse componist John Blow. Purcell schreef zowel kerkmuziek, toneelmuziek en instrumentale werken als liederen en (semi-)opera's. Een van zijn bekendste werken is ongetwijfeld de opera Dido and Aeneas.

Purcell was de favoriete componist van koning Willem III van Engeland. Van hem kreeg Purcell de opdracht een Ode te schrijven voor de 32ste verjaardag van koningin Mary. Het was de zesde en laatste Ode die uitgevoerd werd in april 1694. Aan het eind van hetzelfde jaar stierf de koningin. Voor die gelegenheid schreef Purcell voor de zeer bekend geworden “ Funeral Anthems for Queen Mary”.

In Frenswegen gaan we met het koor, de blokfluitisten en enige andere instrumentalisten werken aan de Ode. Het is een feestelijk stuk, bestaande uit negen delen. Instrumentale stukken worden afgewisseld met koor en solisten. Het duet “Sound the trumpet” is misschien wel het meest bekende  deel.

Naast de koordelen van bovengenoemd stuk zal er ook nog gewerkt worden aan een aantal kortere composities uit de 16de en/of 17de eeuw.

Afhankelijk van het aantal deelnemers worden er stukken gekozen uit vroeg Engels repertoire van bijvoorbeeld Matthew Locke, de leraar van Purcell, van William Byrd, Michael Wise (1648-1687) en anderen.

Om u goed voor te kunnen bereiden krijgt u ruim van te voren de bladmuziek toegestuurd.

Weekindeling

De aankomsttijd op maandag is tussen 11:15 en 12:15.
Om 12:30 is het middageten. De eerste workshop begint om 15:00 uur.

Vanaf dinsdag wordt er iedere dag ‘s ochtends gerepeteerd van 9:30 tot 12:30. Na de lunch kunt u genieten van de omgeving. Ook is er gelegenheid om samen te musiceren. ‘s Avonds wordt er nog een uur gerepeteerd.

Zaterdag 20 juli vindt er een eindpresentatie plaats.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de zomercursus Koorzang?  Klik hier >


Jannie de Groot

jannie2017.jpgJannie de Groot studeerde blokfluit en vervolgens koordirektie en kerkmuziek bij Jos Leussink, Jos Vermunt, Harold Lenselink en Jan Luth. Momenteel is Jannie dirigent van vocaal ensemble Canticum Novum en de vrouwenkoren Canta Silva en Frominae. Van 1993 t/m 2015 is zij als cantor werkzaam geweest bij de Franeker Cantorij.

Voor de stichting Resonans verzorgt zij regelmatig concerten met een ad hoc koor. Onder haar leiding werden o.a. het Requiem van Fauré , de Krönungsmesse van Mozart en de Nelsonmis van Haydn uitgevoerd.

De afgelopen jaren voerde ze tijdens de koorweek van Consort’99 muziek uit van onder andere Brahms, Buxtehude, Mozart en Telemann. In 2012 stond de barokopera Dido en Aeneas van Henry Purcell op het programma.

Naast haar privépraktijk blokfluit is Jannie werkzaam bij Cultuurcentrum de Wâldsang.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de zomercursus Koorzang?  Klik hier >